Tri tajomstvá ryže: Dokedy ju môžete jesť z chladničky, dokedy z mrazničky a na čo dať pozor pri zohrievaní
Jej opätovným zohrievaním sa kvalita jedla znižuje.
Po náročnom pracovnom dni sa vrátite domov, kde objavíte poloprázdnu chladničku. Náhodou v nej však ostali zvyšky ryže, z ktorej sa dá prichystať niečo rýchle a jednoduché. Večeru tak máte hotovú za 20 minút a bez veľkých starostí. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako dlho ryža v chladničke pobudla a či je vôbec bezpečné ju ešte jesť?
Napovie zápach
Je jednou z najdôležitejších potravín sveta, no v neuvarenej forme môže obsahovať baktérie z pôdy, v ktorej rastie. Tie sa z ryže síce odstraňujú počas varenia, no nie je to všetko. Dôležité je tiež skladovanie uvareného jedla. Podľa portálu Food and wine je prvým znakom toho, že s ryžou niečo nie je v poriadku, jej zápach.
Podobá sa vôni chlebového cesta s kyslým podtónom. Časom tiež nadobudne akúsi slizkú štruktúru, čo značí, že bola skladovaná v príliš vlhkom prostredí a môže obsahovať nepríjemné baktérie. Ak máte teda pochybnosti o tom, či sú zvyšky ryže ešte v poriadku, radšej sa ich zbavte. To, aby ryža vydržala čo najdlhšie, je dôležité zabezpečiť hneď potom, ako sa dovarí.
Pravidlo pri opätovnom zohrievaní
Najlepšie je, aby vychladla čo najskôr, ideálne za hodinu. Hneď ako dosiahne izbovú teplotu, zabaľte ju do vzduchotesných nádob alebo uzatvárateľných plastových vrecúšok a vložte priamo do chladničky či mrazničky. Správne spracované zvyšky ryže sa určite smú zohrievať, pričom aj tu treba mať na pamäti niekoľko vecí.
Článok pokračuje na ďalšej strane: