Dobré noviny
Aj tuk z mäsa môže byť nebezpečný. Dodržujte pri letnom grilovaní tieto zásady, radí odborník
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Aj tuk z mäsa môže byť nebezpečný. Dodržujte pri letnom grilovaní tieto zásady, radí odborník

— Foto: Unsplash.com, Paul Hermann, Reed Naliboff

Príprava jedla s priateľmi vonku neodmysliteľne patrí k nadchádzajúcim mesiacom.

V lete sa to príležitosťami na stretnutie s priateľmi a rodinou len tak hemží. Jednou z obľúbených spoločenských aktivít je aj spoločná grilovačka. Ugrilovať si môžete všeličo od vegánskych či vegetariánskych až po mäsové pokrmy. Aby však bola príprava jedla bezpečná, treba dodržiavať niekoľko zásad. Dajte na rady renomovaného odborníka.

Foto: Unsplash.com, Mike Kilcoyne

Ak sa rozhodnete pre prípravu jedál vonku, napríklad pre grilovanie v záhrade či prírode, dodržiavajte hygienickú bezpečnosť.

  • Pri príprave pokrmu dbajte na čistotu rúk, náradia, náčinia aj utierok a chráňte jedlo pred muchami a ďalším hmyzom.
  • Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť napríklad v chladničke, nikdy ho nenechávajte rozmrazovať vonku alebo v teplej vode, pretože hrozí, že sa v takom jedle môžu množiť mikróby. Ak by ste však použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené.

Ako ďalej postupovať?

  • Nakrájajte mäso na tenšie plátky či menšie kúsky a naklepte ich. Skrátite tak čas grilovania a mäso sa v strede prepečie rýchlejšie.
  • Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude na povrchu menej spálené a v strednej časti prepečené.
  • Pečte ho buď v hliníkovej fólii alebo na tácke na pečenie. Zabránite tak odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok, ktoré sa uvoľňujú spaľovaním tukov.
  • Ku grilovanému mäsu pridajte i kúsky zeleniny, napríklad paradajky, papriku či cuketu. Pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.
  • Na grilovanie používajte len drevené uhlie alebo brikety určené priamo na to. Nikdy negrilujte na dreve, ktoré je natreté farbou. Z takého dreva sa môžu totiž uvoľňovať chemické rakovinotvorné látky.
  • Oddeľujte surové potraviny a tepelne upravené pokrmy, aby ste zabránili krížovej kontaminácii.
  • Pokrm po príprave čo najskôr skonzumujte a nenechávajte ho pri vonkajšej teplote stáť.

Prečo je dôležité dodržiavať tieto pravidlá:

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…