Dobré noviny
Aj tuk z mäsa môže byť nebezpečný. Dodržujte pri letnom grilovaní tieto zásady, radí odborník
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Aj tuk z mäsa môže byť nebezpečný. Dodržujte pri letnom grilovaní tieto zásady, radí odborník

— Foto: Unsplash.com, Paul Hermann, Reed Naliboff

Príprava jedla s priateľmi vonku neodmysliteľne patrí k nadchádzajúcim mesiacom.

3. Pozor na hnačku

Mäso na svojom povrchu prirodzene obsahuje mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo množia. Ak ním nesprávne manipulujeme, nedodržiavame chladenie alebo mrazenie počas skladovania či teplotu potrebnú pri kulinárskom opracovaní (najmenej 70 °C vo všetkých častiach a v strede) alebo nie sme dôslední v rámci hygieny (čistoty rúk, čistej pracovnej plochy a náradia), môže dôjsť k jeho kontaminácii, v dôsledku čoho si môžeme privodiť zdravotné komplikácie, prinajmenšom hnačkové ochorenie.

Foto: Unsplash.com, Sitraka

2. Orezávanie je dôležité

Spaľovaním, teda rozkladom tuku pri vysokej teplote a jeho kvapkaním na žeravé uhlie vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU). Ide o karcinogénne látky, ktorých vznik závisí od množstva tuku v mäse. Preto je dôležité kožu a tuk z mäsa pred grilovaním orezávať a vhodné je použiť na grilovanie chudšie mäso. PAU a ostatné látky, ktoré nesie dym, sa zrážajú na povrchu grilovanej potraviny a sú rizikové aj pri vdychovaní. Mäso však pred nimi môže ochrániť aj hliníková fólia.

Foto: Unsplash.com, Hari Nandakumar

1. Dbajte na nižšiu teplotu

Vplyvom vysokej teploty dochádza pri grilovaní v červenom mäse, hydine aj rybách k zmene proteínov a k vzniku karcinogénnych látok (heterocyklických amínov). Preto je dôležité grilovať mäso pri miernejšej, nižšej teplote.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…