Dobré noviny
Rešpektovaná slovenská hygienička: V lete jedzte menej, no častejšie a týmto potravinám sa vyhýbajte
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Rešpektovaná slovenská hygienička: V lete jedzte menej, no častejšie a týmto potravinám sa vyhýbajte

— Foto: Unsplash.com, Chris Nguyen, Kenta Kikuchi

V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité, hovorí odborníčka.

Chcete stráviť leto zdravo a bezpečne? Načerpať novú energiu, ako aj zážitky, a vykročiť do zimných mesiacov plní optimizmu a nádeje? Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR vám preto poradia, že k letu nepatrí len správna ochrana počas pobytu na slnku či dostatočný pitný režim, ale aj vhodné a bezpečné stravovanie. Čo počas horúcich letných dní jesť a čomu sa vyhýbať, radí hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová a vedúci Odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov úradu verejného zdravotníctva Marek Slávik.

Foto: Unsplash.com, Anh Nguyen

Ovocie a zelenina

Strava má byť v letných mesiacoch „ľahšia“, teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín.

„Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité,” vysvetlila Tatiana Červeňová.

Foto: Unsplash.com, Shamblen Studios

Vitamíny

Slnečné žiarenie spotrebúva pri dlhšom vystavení sa slnku antioxidanty v organizme. Ide hlavne o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, vitamíny A (resp. betakarotén - provitamín A), C, E a lykopén.

  • vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách,
  • vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch,
  • vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch,
  • veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (obsahujú ho paradajky, červený melón).

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…