Rešpektovaná slovenská hygienička: V lete jedzte menej, no častejšie a týmto potravinám sa vyhýbajte
V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité, hovorí odborníčka.
Častejšie a v menších dávkach
Vysoké teploty v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálnych látok. Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom.
„Jedzte častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcie, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky,“ radí vedúci Odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov úradu verejného zdravotníctva Marek Slávik.
Podľa neho tiež nie je vhodné jesť ani príliš veľa ani príliš málo. „Niektorí seniori v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla, opatrní by mali byť aj diabetici, tieto skupiny populácie by mali mať pravidelnú dostatočnú stravu,“ hovorí.
Nahraďte ťažké a výdatné jedlá
Zároveň dodáva, že je lepšie nahrádzať ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. „Vyberte si najmä také druhy, ktoré obsahujú veľké množstvo vody, napríklad melón, ktorý obsahuje množstvo minerálnych látok a zároveň dopĺňa telu tekutiny,“ vysvetľuje Marek Slávik.
Konzumovať treba tiež potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Najvhodnejšie sú zeleninové šaláty, polievky, ryby alebo čerstvá zelenina. Z mäsa je najvhodnejšia hydina.
Počas letných horúčav sa neodporúčajú konzumovať ťažké a mastné jedlá. „Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok,“ dodáva na záver odborník.