Rešpektovaná slovenská hygienička: V lete jedzte menej, no častejšie a týmto potravinám sa vyhýbajte
V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité, hovorí odborníčka.
Chcete stráviť leto zdravo a bezpečne? Načerpať novú energiu, ako aj zážitky, a vykročiť do zimných mesiacov plní optimizmu a nádeje? Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR vám preto poradia, že k letu nepatrí len správna ochrana počas pobytu na slnku či dostatočný pitný režim, ale aj vhodné a bezpečné stravovanie. Čo počas horúcich letných dní jesť a čomu sa vyhýbať, radí hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová a vedúci Odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov úradu verejného zdravotníctva Marek Slávik.
Ovocie a zelenina
Strava má byť v letných mesiacoch „ľahšia“, teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín.
„Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité,” vysvetlila Tatiana Červeňová.
Vitamíny
Slnečné žiarenie spotrebúva pri dlhšom vystavení sa slnku antioxidanty v organizme. Ide hlavne o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, vitamíny A (resp. betakarotén - provitamín A), C, E a lykopén.
- vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách,
- vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch,
- vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch,
- veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (obsahujú ho paradajky, červený melón).
Článok pokračuje na ďalšej strane: