Niektoré sú len nepríjemné, iné aj životu nebezpečné. Pri týchto pachoch v kuchyni treba spozornieť
Pri jedle platí jedno jednoznačné pravidlo: Ak potravina neprirodzene zapácha, netreba ju jesť.
Buď sa z nich šíri neodolateľná vôňa práve dovareného obedu alebo je plná pachov, z ktorých sa človeku môže zatočiť hlava. Kuchyňa jednoznačne patrí k miestam, ktorými prúdia tie najrôznejšie arómy. Na niektoré z nich si však treba dať pozor, mohli by byť nebezpečné.
Čudne zapáchajúce potraviny, neidentifikovateľná vôňa šíriaca sa z kuchynského spotrebiča alebo iné výpary vznášajúce sa vo vzduchu. To všetko môže komplikovať čas strávený v kuchyni. Portál Huffpost preto prichádza s niekoľkými tipmi, ako tieto pachy eliminovať a upozorňuje aj na to, kedy sú nebezpečné.
Pozor na pokazený syr
Pri zvyškoch jedla alebo dokonca pri práci s čerstvými či mäsovými výrobkami platí jasné pravidlo: Ak zapáchajú, nejedzte ich. To sa však nedá aplikovať na potraviny, ktoré majú špecifickú vôňu. Tak je to aj v prípade niektorých syrov.
„Ak jemný syr, ako napríklad American alebo Jack, silno zapácha ako Limburger alebo modrý syr, mali by ste ho vyhodiť. Prirodzene prenikavé syry ako je Camembert sú zasa pokazené, keď voňajú po čpavku,“ vysvetlil šéfkuchár Kevin Ashton.
Skazené vajcia alebo plyn?
Ak teda konkrétny syr, ktorý poznáte, vonia podľa vás intenzívnejšie ako ste zvyknutí, nemali by ste ho jesť. „V pokazenom syre sa môžu ukrývať rôzne druhy alimentárnych baktérií, z ktorých každá môže spôsobiť špecifické ochorenia,“ zdôrazňuje šéfkuchár a menuje salmonelu či E. coli, ktoré majú za následok intenzívne kŕče, hnačku, zvracanie či horúčku.
Pri zápachu podobnom pokazeným vajciam treba spozornieť oveľa rýchlejšie.