Odborník na imunitu: V obchode nekupujte prekrojený melón. Vďaka štyrom znakom spoznáte zdravý kus
Viete, do koľkých dní by ste mali skonzumovať načatý melón?
„Ak na mäkkom ovocí vidíme hnilobu alebo pleseň, vhodnejšie je rozlúčiť sa s celým kusom, pretože baktérie a plesne sú prítomné v dužine podstatne hlbšie, než je vidno na reze,“ upozorňuje Doboly, ktorý varuje pred baktériou salmonelly a E.coli. Prejavmi sú bolesti brucha, hnačka, vracanie, horúčka, bolesti hlavy, nevoľnosť.
„Ak prežívame podobné prejavy, obvykle hovoríme, že máme črevnú chrípku, ale s väčšou pravdepodobnosťou sa jedná o nákazu jednej z uvedených baktérií. Najviac ohrozené sú malé deti, seniori, nakoľko u nich rýchlo dochádza k dehydratácii, a osoby s oslabenou imunitou,“ pokračuje odborník.
Pozor na pleseň
Ešte závažnejšia je potravinová otrava mykotoxínmi, teda toxínmi, ktoré sú tvorené plesňami. Postihuje totiž viac orgánov a účinky toxínov môžu byť dlhodobé. Akútna intoxikácia môže dokonca podľa Dobolyho vyžadovať hospitalizáciu.
„Rôzne plesne tvoria rôzne toxíny, ktorých účinky sú karcinogénne (podporujú tvorbu rakoviny), teratogénne (poškodzujú plod a spôsobujú vývinové poruchy), mutagénne (poškodzujú alebo pôsobia na mutáciu DNA v bunkách) a tiež môžu narúšať hormonálnu rovnováhu,“ priblížil expert. Dodal, že dlhodobá mierna expozícia mykotoxínom sa síce nemusí prejavovať akútnymi symptómami, ale vedie k rôznym chronickým ochoreniam. Dôležité je preto zabraňovať vzniku plesní, nekonzumovať potraviny, na ktorých sa pleseň vyskytuje a udržiavať svoju imunitu v čo najlepšej kondícii.