Dobré noviny
Riadia sa podľa nich aj lekári. Ak chcete znížiť riziko rakoviny, každodenne dodržujte týchto 15 vecí
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Riadia sa podľa nich aj lekári. Ak chcete znížiť riziko rakoviny, každodenne dodržujte týchto 15 vecí

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro, Pixabay/Kruscha

V niektorých prípadoch stačí len malá zmena.

Vo svete je čoraz väčším strašiakom a ľudia sa jej oprávnene obávajú. Rakovina je jedno z najzákernejších ochorení, ktoré môže ľudský organizmus napadnúť. Aj keď sa proti nej nedá stopercentne ochrániť, onkológovia zhrnuli 15 odporúčaní, ktoré vedia výrazne znížiť šancu, že ju dostanete. Často sú to malé, jednoduché veci, ktoré však treba každodenne dodržiavať.

1. Nefajčite

Jediné bezpečné množstvo vyfajčených cigariet je nula. Nikotín je vysoko návykový, rakovina pľúc je sprevádzaná ostrou bolesťou a následky fajčenia sú dosť zničujúce. „To nespôsobuje len rakovinu pľúc, ale aj kardiovaskulárne ochorenia, ako sú infarkty, mŕtvice a vaskulárna demencia,“ pripomenul pre The Guardian onkológ Charles Swanton.

2. Snažte sa udržiavať si zdravú váhu

Vysoká hmotnosť môže byť podľa troch oslovených onkológov dokonca väčším problémom ako alkohol či cigarety. Nedostatok pohybu, nezdravé stravovanie, obezita - to všetko negatívne ovplyvňuje ľudský organizmus. „Priveľa tuku, mäsa, príliš veľa sacharidov. To všetko zvyšuje riziko. Je to hlavne druh stravy, ktorý si spájame so západným svetom, teda veľa nasýtených tukov a príjem väčšieho množstva kalórií ako treba,“ vysvetľuje onkológ Joe O'Sullivan.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Pixabay/geralt

3. Znížte príjem mäsa

Klinický onkológ Mark Saunders zasa poukazuje na fakt, že odhadom 13 percent prípadov rakoviny čriev súvisí s konzumáciou príliš veľkého množstva spracovaného alebo červeného mäsa. Štúdie sú však v tomto smere mätúce a preto sa netreba fixovať na konkrétne množstvo, ktoré je ešte v poriadku skonzumovať. Dôležitá je celková pestrosť a nutričná vyváženosť stravy.

4. Obmedzte spracované potraviny

Jesť menej a jesť zdravšie - to sú základné piliere dobrej prevencie. Týka sa to aj prílišne spracovaných jedál, ktoré ľudia postupom rokov začali konzumovať oveľa častejšie. Už len z laického pohľadu je jasné, že spracované potraviny obsahujú mnoho vecí, ktoré v bežných potravinových produktoch nie sú.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…