Dobré noviny
Chutná, ale krehká. Pochúťka slovenských majstrov mäsiarov zabodovala vo svete a porazila aj české špeciality
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Chutná, ale krehká. Pochúťka slovenských majstrov mäsiarov zabodovala vo svete a porazila aj české špeciality

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR / Google Maps

Tradičná slovenská pochúťka zabodovala v obrovskej konkurencii.

Na pultoch lahôdok a mäsiarstiev naprieč celým svetom je, zdá sa, až nepreberné množstvo druhov klobás. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. V prestížnom rebríčku obsadila krásne 30. miesto, čím predbehla aj pochúťky našich susedov z Česka.

Za zoznamom „100 najlepších klobás sveta" stojí web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Bezkonkurenčné Portugalsko

Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje tradičná portugalská údená pochúťka známa ako Alheira de Vinhais, ktorá sa vyrába z vareného mäsa miestnych ošípaných bísaro, ktoré je len jemne ochutené a dochutené soľou, cesnakom a paprikou. „Po uvarení mäsa sa do zmesi pred plnením do črievok na klobásy pridá chlieb. Klobása Vinhais má žltohnedú farbu a veľmi príjemnú, jedinečnú vôňu a chuť," uvádza portál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TasteAtlas (@tasteatlas)

Druhá priečka patrí klobáse Alheira de Mirandela, teda opäť pochúťke z Portugalska. „Obsahuje hovädzie a bravčové mäso spolu s tukom, hydinovým mäsom, pšeničným chlebom, olivovým olejom a bravčovou masťou a je ochutená a dochutená soľou, cesnakom a sladkou alebo pálivou paprikou," informuje portál s tým, že sa údi výhradne na olivovom alebo dubovom dreve, čo jej dodáva jedinečnú chuť, vôňu a farbu a zároveň zvýrazňuje chuť korenia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Talho&Salcicharia A MINHOTA (@talho_aminhota2017)

V tesnom závese sa drží španielske Chorizo, talianska pochúťka Salsiccia či turecká pikantná klobása Sucuk.

Hoci v rebríčku figuruje až stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenská pochúťka

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…