Chutná, ale krehká. Pochúťka slovenských majstrov mäsiarov zabodovala vo svete a porazila aj české špeciality
Tradičná slovenská pochúťka zabodovala v obrovskej konkurencii.
Na pultoch lahôdok a mäsiarstiev naprieč celým svetom je, zdá sa, až nepreberné množstvo druhov klobás. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. V prestížnom rebríčku obsadila krásne 30. miesto, čím predbehla aj pochúťky našich susedov z Česka.
Za zoznamom „100 najlepších klobás sveta" stojí web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Bezkonkurenčné Portugalsko
Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje tradičná portugalská údená pochúťka známa ako Alheira de Vinhais, ktorá sa vyrába z vareného mäsa miestnych ošípaných bísaro, ktoré je len jemne ochutené a dochutené soľou, cesnakom a paprikou. „Po uvarení mäsa sa do zmesi pred plnením do črievok na klobásy pridá chlieb. Klobása Vinhais má žltohnedú farbu a veľmi príjemnú, jedinečnú vôňu a chuť," uvádza portál.
Druhá priečka patrí klobáse Alheira de Mirandela, teda opäť pochúťke z Portugalska. „Obsahuje hovädzie a bravčové mäso spolu s tukom, hydinovým mäsom, pšeničným chlebom, olivovým olejom a bravčovou masťou a je ochutená a dochutená soľou, cesnakom a sladkou alebo pálivou paprikou," informuje portál s tým, že sa údi výhradne na olivovom alebo dubovom dreve, čo jej dodáva jedinečnú chuť, vôňu a farbu a zároveň zvýrazňuje chuť korenia.
V tesnom závese sa drží španielske Chorizo, talianska pochúťka Salsiccia či turecká pikantná klobása Sucuk.
Hoci v rebríčku figuruje až stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.