Oblizla lyžičku a bolo jasné, že je to bomba. Tiramisu vzniklo vďaka svokre a šéfkuchárovi Robertovi
Tak ako to býva aj pri iných ľudských objavoch, aj tiramisu vzniklo náhodou.
„Bolo to také dobré, že keď som sa vrátila do reštaurácie, povedala som Lolimu – prečo to neskúsime ako dezert?“ spomínala Alba, ktorá sa o nápad podelila so šéfkuchárom Robertom. Práve on dostal nápad, aby krém vrstvili s dlhými piškótami namočenými v káve a nakoniec pridali poprášené kakao. „Vtedy som si spomenula na slová mojej svokry a nazvali sme to Tiramesù,“ prezradila.
Recept bez patentu
Netrvalo dlho a dezert sa stal základným prvkom reštaurácie Le Beccherie. „Podávalo sa to na okrúhlych strieborných tanierikoch s piškótami namočenými v káve a dvoma vrstvami krému,“ spomínal novinári Gigi Padovani, ktorý sa stal šéfkuchárovým blízkym priateľom. V roku 1983 bol recept na tiramisu prvýkrát uverejnený v gastronomickom časopise Treviso, rozšíril sa do Benátok a keďže si rodina recept nikdy nedala patentovať, recept sa rozšíril do celého sveta.
Šéfkuchár Roberto Linguanotto síce spoluvymyslel svetoznámy recept, no podľa jeho kolegov bol vždy skromný, plachý a tichý. „Kulinárska legenda, kreatívna duša, ktorá stojí za originálnym receptom na tiramisu. Jeho sladký odkaz bude navždy žiť v našich srdciach,“ uviedla koncom júla na sociálnych sieťach organizácia Tiramisu World Cup.
Ako potvrdila reštaurácia Le Beccherie, slávny cukrár zomrel po boji s dlhou chorobou vo veku 81 rokov. „Jeho pamiatka žije v našej reštaurácii! Ďakujeme, Loli,“ odkázali cukrárovi, ktorý si svoj recept nezobral do hrobu.