Slaninu s vajíčkami tu raňajkovať nebudete. Vďaka týmto pravidlám talianskeho stolovania sa vyhnete hanbe
Jedlo je pre Talianov symbolom miestnej a osobnej identity.
Pokiaľ nie ste v hoteli, kde sa podávajú raňajky na americký spôsob, nečakajte slaninu a vajcia. Z historického hľadiska bolo Taliansko veľmi chudobné. Ľudia na raňajky jedávali zvyšky jedla ako tvrdý chlieb namočený v mlieku. Mäso bolo luxus a väčšina si nemohla dovoliť dokonca ani sladké pečivo.
„Vývoj raňajok sa dá najlepšie odsledovať na tom, ako sa spoločnosť stávala bohatšou. Croissanty, džemy a iné vymoženosti sa časom stali buržoáznymi štandardami,“ tvrdí talianska historička Francine Segan.
6. Žiadne kapučíno po jedenástej
Samozrejme, že si po dobrom obede či večeri môžete objednať teplé kapučíno. Dokonca vás aj obslúžia. Pripravte sa však na nesúhlasne krútiace hlavy a pohoršené pohľady talianskych čašníkov a čašníčok.
Súvisí to s faktom, že mlieko, ktoré je väčšinovou ingredienciou tohto nápoja, je ťažšie stráviteľné. Šálka kapučína po veľkom jedle teda v očiach Talianov nedáva žiaden zmysel a ak sa chcete vyhnúť bolesti brucha, mali by ste si tento nápoj dopriať len ráno.
5. Obed aj večera sa podávajú neskôr
Ak si v rímskej reštaurácii sadnete na obed o pol dvanástej alebo sa vyberiete na večeru o 18:30, v okolí určite nenájdete sedieť žiadnych Talianov. Obed sa tu začína o jednej hodine a večera najskôr o pol ôsmej. Súvisí to s faktom, že Taliansko je od nás južnejšie, a tak tam platia južanské návyky.