Slaninu s vajíčkami tu raňajkovať nebudete. Vďaka týmto pravidlám talianskeho stolovania sa vyhnete hanbe
Jedlo je pre Talianov symbolom miestnej a osobnej identity.
Chlieb sa v Taliansku podáva k hlavnému jedlu, nenamáča sa do oleja, ani sa nekonzumuje vopred, pretože je príliš sýty. Je určený na doplnenie jedál bez škrobu akými sú mäso alebo údeniny či na presunutie jedla na vidličku a nasiaknutie šťavy.
3. Žiadne delenie účtov
Plaťte v hotovosti alebo jednou kartou, určite sa nesnažte rozdeliť si účet medzi všetkých, ktorí s vami jedli. Hádzanie viacerých platobných kariet na stôl sa tu považuje za znak hrubosti. Pohostinnosť je pre Talianov prvoradá a chcú ňou dokázať, že ste v ich krajine váženým hosťom.
2. Každý má mať svoj tanier
Ak si skupina šiestich turistov objedná tri taniere cestovín, ktoré nechá putovať po stole medzi sebou, obsluha asi nebude nadšená. Okrem toho, že to pôsobí lakomo, zdieľanie čohokoľvek okrem predjedla alebo dezertu sa v Taliansku považuje za neslušné.
1. Pripíjanie je mínové pole etikety
Ide o viac ako len o cinkanie pohárov. Pri pripíjaní treba udržiavať priamy očný kontakt a nikdy si neštrngať s prázdnym pohárom alebo s vodou v ňom. Táto tradícia vychádza z histórie a má byť dôkazom čestnosti.