Prehodnotil svoj život. Šéfkuchár našich športovcov kašľal na zdravie, zobudil sa neschopný jediného pohybu
Jeho tvorbu ocenili už aj v zahraničí.
S časťou svojich diel sa totiž Ján pochválil na sociálnej sieti, vďaka čomu ho kontaktoval vysokoškolský profesor a výtvarný teoretik Ľuboslav Moza. „Pýtal sa, kde som študoval maľbu. Hovorím nikde, som vyučený kuchár. Najmä z ryby bol úplne nadšený, v apríli 2013 mi preto zorganizoval výstavu v Bratislave,“ hovorí Ján, ktorý si z podujatia pamätá najmä potlesk ľudí vôkol. Nemohol tomu uveriť. „Poviem vám, bol to skvelý pocit, toto v kuchyni nezažijete,“ konštatuje.
Profesor Moza napokon poslal tri Jánove obrazy na súťažnú výstavu Perla dell Adriatico do talianskeho Grottammarre, kde Ján vyhral cenu Objav roka.
Momentálne vystavuje doma
Momentálne vystavuje „umelec z kuchyne“ najmä vo svojom regióne, v Žiari nad Hronom či Novej Bani. Jánova tvorba sa ľuďom páči a on si, ako sám vraví, ich priazeň patrične užíva. O nápady a inšpirácie podľa vlastných slov nemá núdzu. „Ráno sa zobudím a v hlave sa mi zrodí nejaký obraz. Alebo mi najskôr napadne názov a potom rozmýšľam, ako ho prenesiem na plátno,“ hovorí o procese tvorby.
Do kuchyne sa už vzhľadom na jeho zdravotný stav zrejme nevráti. „Boli už nejaké pokusy, no nemôžem robiť nočné, v hluku a prievane a rýchlejšie sa unavím. Keby ma uživilo maľovanie, to by bolo fajn. Nemusíte sa naháňať s časom, odpadá stres,“ rozmýšľa Ján a ďakuje aj za to málo, čo dnes má. „Hlavne, že sa mi stav nehorší. Vždy žartujem, že keby si ma vyhliadol nejaký rozzúrený pes, určite by ma dobehol. Nápady však predo mnou určite neujdú, mám ich viac ako dosť,“ uzatvára.