Kardiológ odhalil, ktorým ôsmim potravinám sa vyhýba aj on sám. Srdce je najslabším orgánom Slovákov
Žiadna potravina sama o sebe nezabíja, no niektoré naše srdce oslabujú a pomaly ničia.
„Nie je nezvyčajné vidieť, že ľudia zjedia dvakrát toľko bielkovín, koľko potrebujú. Zaťažuje to obličky a spôsobuje to ďalšie problémy,“ vysvetlil Freeman, ktorý uviedol, že bielkoviny navyše zvyčajne pochádzajú z mäsa s vysokým obsahom nasýtených tukov, čo môže zvýšiť zlý cholesterol. Siahnuť by sme tak mali skôr po rastlinných zdrojoch bielkovín.
5. Rýchle občerstvenie
Už sú to roky, čo mal kardiológ Freeman rýchle občerstvenie. Niektoré reťazce majú v ponuke aj zdravšie jedlo s čerstvou zeleninou, no väčšine fastfoodov by sme sa podľa jeho slov mali vyhnúť. „V ponuke nie je prakticky nič, čo by bolo pre vás zdravé,“ vysvetlil Freeman, podľa ktorého aj jedlá, ktoré nie sú vyprážané majú zvyčajne vysoký obsah jednoduchých sacharidov.
6. Energetické nápoje
Freeman sa energetickým nápojom vyhýba, pretože obsahujú pridaný cukor a zložky, ktoré môžu vyvolať vysoký krvný tlak aj arytmiu. To ale neznamená, že by sme sa mali vyhýbať kofeínu. „Je celkom zdravé piť čaj alebo kávu s mierou každý deň. Len sledujte, čo si dáte do šálky. Čierna káva sa môže zmeniť na kalorickú bombu, ak do nej pridáte cukor, šľahačku, karamel alebo iné polevy,“ upozornil kardiológ.