Pochúťky našich babičiek ovládli známy rebríček. Obľúbené slovenské prílohy obsadili lichotivé priečky
Slovenské pokrmy očarili ľudí z celého sveta.
Kedysi boli akýmsi jedlom chudobných, dnes sú obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál si posvietil na najlepšie prílohy sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, ľudí za našimi hranicami zaujali aj pochúťky našich babičiek. Na popredné priečky sa dostali rovno dve.
Za zoznamom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
1. Kateh
Prvá priečka patrí pochúťke s názvom kateh, teda jednej z najbežnejších príloh v Iráne. „Ryžu premyjeme, scedíme a uvaríme v jemne osolenej a naolejovanej vode. Varí sa pomaly, na miernom ohni, aby ryža absorbovala všetku tekutinu,“ opisuje portál a dodáva, že výsledkom nie je typická nadýchaná ryža, ale jedlo s hustou textúrou. Kateh sa len zriedka jedáva samostatne a väčšinou sa podáva ako príloha.
2. Diri ak pwa
Diri ak pwa je národné jedlo Haiti, ktoré sa skladá z ryže a fazule. Jedlo sa stalo bežným každodenným základom v období otroctva, keď ryža a fazuľa boli dve z mála ingrediencií, ktoré otroci dostávali. Obľube sa však teší aj dnes a v rebríčku najlepších príloh sveta kraľuje na striebornej priečke.
3. Bolani
Tretie miesto si tentokrát odniesla afgánska príloha bolani, teda plnený a na panvici vyprážaný chlieb vyrobený z nekysnutého cesta. „Zvyčajne je plnený zmesou zemiakovej kaše a rôznych ďalších prísad, ako sú špenát, jarná cibuľka, tekvica alebo dokonca zelená alebo červená šošovica. V Afganistane je bolani nielen obľúbeným pouličným občerstvením, ale často sa pripravuje aj doma a zvyčajne sa podáva ako príloha,“ dodáva Taste Atlas.
Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.