Dobré noviny
Pochúťky našich babičiek ovládli známy rebríček. Obľúbené slovenské prílohy obsadili lichotivé priečky
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Pochúťky našich babičiek ovládli známy rebríček. Obľúbené slovenské prílohy obsadili lichotivé priečky

— Foto: TASR / Google Maps

Slovenské pokrmy očarili ľudí z celého sveta.

Kedysi boli akýmsi jedlom chudobných, dnes sú obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál si posvietil na najlepšie prílohy sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, ľudí za našimi hranicami zaujali aj pochúťky našich babičiek. Na popredné priečky sa dostali rovno dve.

Za zoznamom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

1. Kateh

Prvá priečka patrí pochúťke s názvom kateh, teda jednej z najbežnejších príloh v Iráne. „Ryžu premyjeme, scedíme a uvaríme v jemne osolenej a naolejovanej vode. Varí sa pomaly, na miernom ohni, aby ryža absorbovala všetku tekutinu,“ opisuje portál a dodáva, že výsledkom nie je typická nadýchaná ryža, ale jedlo s hustou textúrou. Kateh sa len zriedka jedáva samostatne a väčšinou sa podáva ako príloha.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=765113002314964&set=a.640949281398004

2. Diri ak pwa

Diri ak pwa je národné jedlo Haiti, ktoré sa skladá z ryže a fazule. Jedlo sa stalo bežným každodenným základom v období otroctva, keď ryža a fazuľa boli dve z mála ingrediencií, ktoré otroci dostávali. Obľube sa však teší aj dnes a v rebríčku najlepších príloh sveta kraľuje na striebornej priečke.

3. Bolani

Tretie miesto si tentokrát odniesla afgánska príloha bolani, teda plnený a na panvici vyprážaný chlieb vyrobený z nekysnutého cesta. „Zvyčajne je plnený zmesou zemiakovej kaše a rôznych ďalších prísad, ako sú špenát, jarná cibuľka, tekvica alebo dokonca zelená alebo červená šošovica. V Afganistane je bolani nielen obľúbeným pouličným občerstvením, ale často sa pripravuje aj doma a zvyčajne sa podáva ako príloha,“ dodáva Taste Atlas.

Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. 

Pochúťky našich babičiek

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…