Pochúťky našich babičiek ovládli známy rebríček. Obľúbené slovenské prílohy obsadili lichotivé priečky
Slovenské pokrmy očarili ľudí z celého sveta.
4. Zemiakové placky
Ťažko by sme hľadali Slováka, ktorý nepozná zemiakové placky. Tie si zjavne získali aj srdcia turistov a obľúbenú pochúťku dostali až na štvrtú priečku populárneho rebríčka.
„Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opečená na panvici do zlatohneda, táto maškrta sa zvyčajne vychutnáva ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha,“ opisuje Taste Atlas.
57. Halušky
Pekná 57. priečka patrí haluškám, ktoré si podľa Taste Atlas delíme spolu s Českom. „Cesto vytvoríme z nastrúhaných surových zemiakov a múky. Zvyčajne sa varia tak, že sa cesto rozloží na drevenú dosku a jeho malé kúsky sa nakrájajú a dávajú priamo do vriacej vody. Iný, modernejší prístup využíva špeciálne sitko na halušky, cez ktoré sa cesto jemne stlačí a ponorí do vody, pričom sa vytvoria drobné knedličky,“ približuje portál zemiakové halušky celému svetu.