Expertka na výživu: Týchto päť druhov húb je najzdravších. Významne podporia váš imunitný systém
O jednom druhu hovoria, že má silu leva.
1. Hliva ustricová
Hliva ustricová rastie väčšinou od októbra až do marca vo veľkých trsoch na pňoch alebo žijúcich kmeňoch rozličných listnatých drevín. V ľudovom liečiteľstve ju používali po stáročia. Zdravotné benefity hlivy ustricovej v posledných desaťročiach potvrdili aj mnohé štúdie, ktoré ju radia medzi najzdravšie huby na svete.
„Hliva ustricová má nízky obsah kalórií a uhľohydrátov, no zároveň má vysoký obsah vitamínov B, ako sú niacín, kyselina pantoténová, folát a cholín, ako aj minerálov, ako je draslík,“ vysvetlila Kubalová a zdôraznila, že hliva je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré majú silné ochranné bunkové vlastnosti. Okrem toho, že konzumácia hlivy podporuje imunitný systém, chráni aj zdravie srdca znižovaním hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha aj zlepšiť trávenie.