Expertka na výživu: Týchto päť druhov húb je najzdravších. Významne podporia váš imunitný systém
O jednom druhu hovoria, že má silu leva.
3. Huby Maitake - Trsovnica lupeňovitá
Maitake pochádza z Číny, ale rastie aj v iných oblastiach sveta a sú častým cieľom hubárov. „Sú vysoko výživné, poskytujú vitamíny B, ako je folát, niacín a riboflavín, a minerály ako meď, ktoré sú potrebné na výrobu energie, syntézu neurotransmiterov a tvorbu červených krviniek,“ uviedla Kubalová. Niektoré štúdie vraj naznačujú, že huby maitake majú aj protirakovinové, antidiabetické a protizápalové vlastnosti. „Maitake tiež obsahuje zlúčeniny ako beta-glukány a aminokyseliny, ktoré môžu chrániť pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba, a podporujú zdravé starnutie,“ dodala.
2. Huby Shiitake - Húževnatec jedlý
Húževnatec jedlý je najpopulárnejšia pestovaná huba nielen v Japonsku, ale i vo svete. Na Slovensku sa v prirodzenom prostredí nevyskytuje, no podľa portálu nahuby.sk sa úspešne začína pestovať aj u nás.
„Huby shiitake sú skvelou voľbou pre tehotné a dojčiace osoby, pretože sú nabité cholínom, živinou, ktorá je v týchto fázach života veľmi žiadaná. Napríklad jedna šálka varených húb shiitake poskytuje 116 miligramov (mg) cholínu, čo pokryje až 25 percent dennej potreby cholínu počas tehotenstva a dojčenia. Cholín hrá dôležitú úlohu pri raste a vývoji plodu,“ vysvetlila expertka na výživu. Shiitake huby majú podľa nej tiež protizápalové látky, ktoré podporujú imunitu.
Expertka odkazuje najmä na štúdiu z roku 2015, ktorá dokázala, že denná konzumácia piatich až 10 gramov sušených húb shiitake počas štyroch týždňoch zlepšila imunitné zdravie zvýšením hladín prirodzených zabíjačských buniek, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.