Ak vám je smutno, možno je na vine jedlo. Týchto päť potravín a nápojov negatívne vplýva na psychiku
Pri ich konzumácii sú opatrní aj psychológovia a terapeuti.
Zlé stravovacie návyky majú často za následok obezitu, kardiovaskulárne ochorenia či iné fyzické problémy. Jedlo však nepôsobí len na telo, ale aj na ducha a aj keď niektoré pokrmy ulahodia chuťovým pohárikom, môžu spôsobovať návaly úzkosti alebo byť príčinou zlej nálady.
Napriek tomu, že sa to môže zdať prehnané, aj samotní terapeuti a psychológovia sa podľa portálu Huffpost istým nápojom a pokrmom vyhýbajú alebo ich konzumujú len v obmedzenom množstve. Samozrejme, aj v tomto prípade platí staré známe „všetko s mierou“, pretože tieto potraviny negatívne vplývajú na psychiku len v prípade, ak sa to s ich konzumáciou preháňa.
5. Diétne nápoje
Pohár vychladenej koly je počas teplých dní pre mnohých tou najlepšou odmenou a v domnienke, že jej diétna verzia musí byť predsa ešte zdravšia, si ju človek často dopraje vo väčšom množstve. Pravda o tomto nápoji je však trošku iná.
„Vieme, že limonády s vysokým obsahom cukru nie sú dobré pre zdravie. Tie diétne však môžu byť ešte horšie. Mnohé z nich obsahujú umelé sladidlá, ako je aspartám, známy neurotoxín, ktorý môže zvyšovať produkciu stresových hormónov,“ uvádza newyorský psychiater Jacques Jospitre a upozorňuje aj na látky, ktoré obmedzujú správnu produkciu serotonínu s dopamínom.
4. Priveľa kávy
Podľa štatistík by už tretia šálka kávy mala negatívne vplývať na ľudskú psychiku a vyvolávať úzkosť a nervozitu. „Ak je človek náchylný na pocit úzkosti a nadmerne konzumuje kofeín, vedie to k zvýšenej odozve kortizolu a k únave nadobličiek, čo je recept na pretrvávajúci stres a vyhorenie, nehovoriac o problémoch so spánkom,“ vysvetľuje klinická psychologička Brittney Jones.