Ak vám je smutno, možno je na vine jedlo. Týchto päť potravín a nápojov negatívne vplýva na psychiku
Pri ich konzumácii sú opatrní aj psychológovia a terapeuti.
3. Alkohol
Dať si dva drinky raz za čas by nemal byť problém, no prehnaná konzumácia alkoholu vedie do záhuby nie len telo, ale aj myseľ. Prispieva k negatívnemu naladeniu, depresiám, úzkosti a navyše pri triezvení a zotavovaní sa z takzvanej „opice“ počas nasledujúceho dňa sa zvyšuje aj produkcia stresového hormónu – kortizolu.
2. Vysoko spracované potraviny
Ultra-spracované potraviny môžu meniť črevnú mikroflóru, spôsobovať nadúvanie, chronické zápaly, ale aj depresie a duševnú nepohodu. Patria sem konzervy, instantné polievky a predpripravené jedlá, ktoré stačí vložiť do mikrovlnky.
Sama to na sebe spozorovala aj psychologička Aura De Los Santos, keď na raňajky pravidelne jedávala palacinky urobené z vopred pripravenej zmesi kúpenej v supermarkete. „Cítila som zmeny, keď som ich jedla dva po sebe nasledujúce dni. Mala som problém so sústredením, menila sa mi nálada, bola som nepokojná a nepríjemne ma nadúvalo,“ opísala.
1. Cukríky a sladkosti
Prírodný cukor, napríklad ten, ktorý je v ovocí, sa značne líši od rafinovaného. Kým pri konzumácii ovocia príznaky depresií klesajú, ľudia, ktorí vo veľkom jedia cukríky a iné sladkosti, hlásia opak. Častá konzumácia cukru môže tiež spôsobovať v tele zápaly.