Dajte si pozor na jednu vec a bude dokonalá. Takto robí fazuľovicu šéfkuchár, ktorý varil aj šľachticom
Jedným zo základov varenia je podľa neho zdatnosť v krájaní.
Základná škola a ženy, tak vyzeralo rozhodovanie sa pre kuchárčinu v prípade Mareka Orta. „So spolužiakom sme vtedy požiadali o výnimku, aby sme mohli variť s dievčatami a nemuseli chodiť na dielne. Tým to začalo,“ spomína Marek v podcaste Chutný. Prvé jedlo, ktoré dnes už známy šéfkuchár navaril, bola frankfurtská polievka s párkom.
Kto chce variť, musí vedieť krájať
Keď sa rozhodoval medzi štúdiom na hotelovej akadémii a odbornom učilišti, vyhrala možnosť väčšej praxe. „Týždeň sme chodili do školy a týždeň sme varili. Hotelovka bola skôr o manažmente, tak som si radšej vybral učňovku,“ vysvetľuje. Fakt, že na praxi strávil mesiace len s nožom v ruke, mu neprekážal. Kto nevie poriadne krájať, nemôže podľa neho navariť dobré jedlo.
Marek Ort má za sebou veľké skúsenosti, dokonca aj súkromne varil pre šľachtickú rodinu a jeho jedlá si vychutnal aj švédsky kráľ. Keď ho kamarát pozval na Slovensko otvoriť jeden hotel, zapáčilo sa mu tu a už tu ostal.
Na svojom profile sa z času na čas zvykol s ostatnými podeliť aj o svoje obľúbené recepty, ktoré zvládnu pripraviť aj menej skúsení kuchári. Jedným z nich je aj recept na domácu fazuľovicu s údeným mäsom a klobásou. Na jednu vec si pri jej príprave treba dať pozor.