Dobré noviny
Pochúťky zo slovenských salašov ohúrili svet. V rebríčku najlepších syrov sme predbehli aj známy Halloumi
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Pochúťky zo slovenských salašov ohúrili svet. V rebríčku najlepších syrov sme predbehli aj známy Halloumi

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR / Google Maps

Slovensko zabodovalo v obrovskej konkurencii.

Tvrdé, mäkké, zrejúce či dokonca plesňové. Reč je o syroch, ktorých sa naprieč krajinami vyrába niekoľko stoviek typov a hoci každému chutí niečo iné, vo svete si pochvaľujú aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku plnom „najlepších európskych syrov zo surového mlieka," sme sa objavili hneď niekoľkokrát a podarilo sa nám predbehnúť aj obľúbený syr Halloumi.

Kraľuje talianska pochúťka

Za zoznamom najlepšie hodnotených syrov stojí gastronomický web Taste Atlas. Ten okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov, ktorí sa neboja experimentovať a ochutnávať tradičné miestne pokrmy.

1. Parmigiano Reggiano

Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje taliansky syr Parmigiano Reggiano. Je považovaný za jeden z najkvalitnejších syrov na svete a vyrába sa zo surového, polotučného mlieka od kráv pasúcich sa na čerstvej tráve a sene, čo mu prináša orieškovú a mierne pikantnú chuť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Speak Your Rind (@speakyourrind)

2. Saint-Félicien

Saint-Félicien portál opisuje ako mäkký francúzsky syr pochádzajúci z oblasti Rhône-Alpes. Syr je vyrobený z kravského mlieka a má krémovú textúru, pričom jeho chuť možno opísať ako ovocnú, kyslú, orieškovú a maslovú. Gurmáni ho ocenili striebornou priečkou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CAN BATET Vins - Alimentació - Degustació (@canbatet_olot)

3. Syr Serra da Estrela

Tretie miesto si uchmatol portugalský syr Serra da Estrela, teda polomäkký syr vyrobený z mlieka oviec plemien Bordaleira Serra da Estrela a Churra Mondegueira. Má krémové, polomäkké vnútro žltkastobielej farby, pričom jeho chuť je čistá, sladká a jemne kyslá.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tugal | Cidadania Portuguesa (@tugalcidadania)

Aj keď rebríčku ďalej dominujú prevažne syrárske veľmoci ako Taliansko, Francúzsko či Grécko, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V TOP 100 najlepšie hodnotených syrov sme sa umiestnili až štyrikrát. Jedna z našich pochúťok dokonca predbehla aj svetoznámy taliansky syr Grana Padano (31. priečka) či čoraz obľúbenejší syr Halloumi (38. priečka).

Pozrite si, ktoré slovenské syry získali najvyššie hodnotenia:

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…