Pochúťky zo slovenských salašov ohúrili svet. V rebríčku najlepších syrov sme predbehli aj známy Halloumi
Slovensko zabodovalo v obrovskej konkurencii.
18. Ovčí salašnícky údený syr
Na 18. priečke rebríčku najlepšie hodnotených európskych syrov zo surového mlieka figuruje tradičný ovčí salašnícky údený syr. Ako uvádza portál Taste Atlas, ide o unikátne tvarovaný mäkký syr, ktorý je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch v SR. „Chuť je dymová, jemná a mierne kyslá,“ dodáva portál.
53. Slovenská parenica
V rebríčku nechýba ani parenica. „Slovenská parenica je mäkký parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka," opisuje portál a okrem jemne slanej dymovej chute vyzdvihuje aj netradičný tvar roliek, ktoré mu zviazané syrovou šnúrkou. Obsadila krásnu 53. priečku.
54. Slovenský oštiepok
V tesnom závese sa drží aj oštiepok. „Je veľmi nápadný, v tvare veľkého vajca alebo šišky, so zlatohnedým vonkajškom v dôsledku procesu údenia a krémovo žltou farbou vo vnútri. Jeho textúra je pevná a homogénna, pri krájaní sa na jeho tele vytvárajú malé trhlinky,“ opisuje portál pochúťku, ktorá skončila na 54. mieste.
100. Slovenská bryndza
V rebríčku nechýba ani slovenská bryndza, ktorú portál opisuje ako biely, mierne vlhký syr, vyrobený z vyzretého mlieka. Je ľahko roztierateľný a má jemnú vôňu ovčieho mlieka a jedinečne kyslú, jemne slanú chuť. Gurmáni jej udelili 100. miesto.