Stačí vôňa a spomenie si na krásne časy. Hráškovú polievku od Braňa Deáka zvládne uvariť každý
Nebojí sa experimentovať, no niektoré špeciality by do úst nevložil.
Rád pripravuje cestoviny, šaláty aj mäso a okrem slovenskej kuchyne si najviac pochutí na tej talianskej. „Je podľa mňa veľmi jednoduchá, Taliani používajú stále dookola tri-štyri suroviny a moje telo na ne reaguje veľmi dobre,“ povedal pre Pravdu herec Braňo Deák, ktorý sa s jedlom nebojí experimentovať.
Stačí si privoňať
Rád si pochutí napríklad na klokaních steakoch, no konské mäso by nikdy nezjedol. „V prvom momente som mal trošku obavy a nebol som celkom rozhodnutý, že idem do toho. No neodolal som a dobre som spravil. Klokanie mäso je chuťovo výnimočné,“ myslí si obľúbený umelec.
Jedlo je podľa neho ten najprirodzenejší spôsob ako udržiavať živé spomienky na výnimočné okamihy a dá sa vďaka nemu cestovať v čase. „Stačí si privoňať k šošovicovej polievke a razom sa ocitnete doma na Vianoce,“ vysvetlil herec, ktorý niektoré zo svojich obľúbených receptov spísal aj do knihy.
Nejde však o žiadne memoáre ani o kuchársku knihu, len sa v nej pomocou príbehov a dobrého jedla snaží opísať to, kým naozaj je, jedlo, ktoré má rád a spomienky, ktoré v ňom vyvoláva. V publikácii spomína aj jednoduchý recept na krémovú hráškovú polievku, ktorú podľa neho zvládne pripraviť takmer každý.