Na týchto 5 miest v supermarketoch si dajte pozor, sú najšpinavšie
Tieto miesta v supermarketoch sú domovom pre najväčšie množstvo nečistôt a baktérií.
Nákupy potravín a ďalších každodenných potrieb patria k nevyhnutným činnostiam v našom živote, a preto sa návšteve obchodu aspoň z času na čas nevyhne nikto z nás. Zamysleli ste však niekedy nad tým, koľko baktérií sa v takých predajniach potravín a supermarketoch nachádza?
Keďže ide o miesta, kde je mnoho vecí organického pôvodu, ale aj veľa ľudí, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu, je logické, že ich okupuje naozaj neuveriteľné množstvo týchto mikroorganizmov. Vedci sa ale zaujímali o to, na ktorých konkrétnych miestach v obchodoch je ich úplne najviac. Podľa výsledkov niekoľkých štúdií sú to tieto miesta:
5. miesto: Platobný terminál
Platobné karty pri nákupoch využívame čoraz častejšie, a tak sa nemožno čudovať, že aj platobné terminály sú plné baktérií. Ľudia totiž v obchode chytia do rúk množstvo vecí a následne pri platení kartou zadajú na terminály svoj pinkód, pričom naň nazbierané nečistoty a baktérie ľahko prenesú.
4. miesto: Pulty pri pokladni
Zákazníci ukladajú na pulty pri pokladni mnoho vecí. Tašky, do ktorých si balia nákup, kabelky, peňaženky, niekedy aj časti svojich odevov ako kabáty, šály, čiapky a podobne. Tak sa tieto pulty stávajú veľkým hniezdiskom baktérií a choroboplodných zárodkov.
3. miesto: Oddelenie s mäsom
V tomto prípade nehovoríme len o klasickým mäsiarňach, ale aj o oddeleniach s baleným mäsom. Napriek tomu, že tieto produkty sú chránené obalom, ten sa počas manipulácie často poškodí, a potom je už šírenie baktérií nezastaviteľným procesom.
2. miesto: Pokladničné pásy
Tu je to podobné ako v prípade pultov pri pokladni, ale s tým rozdielom, že na pokladňu ukladáte aj potraviny, teda organické látky s množstvom neviditeľných zárodkov.
1. miesto: Oddelenie s ovocím a zeleninou
Toto miesto je jednoznačným víťazom v súťaži o najnečistejšiu časť supermarketu. Prečo? Je to veľmi logické. Ovocie a zelenina sa v obchodoch predávajú prevažne voľne a ľuďom zasa záleží na tom, aké kvalitné plody si kúpia. Skôr než si teda vyberú, popreberajú a pochytajú viacero kusov a tak na nich každý zanechá časť svojich baktérií, ktoré sa veľmi rýchlo a ľahko rozšíria. Preto si ovocie aj zeleninu pred konzumáciou vždy starostlivo umyte.