Dobré noviny
Jednodňová reštaurácia vo Vinodole ponúka protikorupčný guláš
TASR
TASR

Jednodňová reštaurácia vo Vinodole ponúka protikorupčný guláš

Okrem degustácie a priateľských rozhovor je v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta
 

Vinodol 21. mája (TASR) - Protikorupčný guláš, samosprávne bryndzové halušky i maďarsko-slovenský držkový paprikáš priateľstva môžu dnes ochutnať návštevníci pop-up reštaurácie, ktorú na jeden deň otvorilo Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) vo Vinodole neďaleko Nitry. ZOMOS sa takto zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day, ktoré vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk pomáha neziskovým organizáciám z celého Slovenska hľadať podporovateľov.

V jednodňovej reštaurácii, ktorú pre verejnosť pripravil ZOMOS môžu návštevníci nazrieť do „kuchyne“ združenia, zoznámiť sa s jeho členmi a prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. "A to všetko pri výnimočnom jedle. Restaurant Day je výnimočná forma, ako zaujať a pritiahnuť k riešeniam každodenných problémov aj tých menej aktívnych občanov, pretože sa v neformálnej atmosfére a pri dobrom jedle riešia konkrétne problémy v obciach, ktoré monitorujeme," hovorí predseda ZOMOS Vladimír Špánik.

Ako pripomenul, tento rok je pre návštevníkov jednodňovej reštaurácie pripravené lákavé menu, ktoré pripravili regionálne kluby ZOMOS. Na degustáciu sú pripravené grilované klobásky, samosprávne bryndzové halušky, pagáče, maďarsko-slovenský držkový paprikáš, lokše i špeciálna ponuka čerstvých údených a nakladaných kozích syrov. "Po skúsenosti z minulého roka musím povedať, že sme vzbudili väčší záujem o dianie v samosprávach okolitých obcí, čo ocenili aj niektorí pozitívne naladení starostovia, ktorí prijali naše pozvanie. S nadšením som sledoval aj záujem miestnych obyvateľov Vinodolu, ktorí niečo podobné doteraz nezažili,” skonštatoval Špánik. Okrem degustácie a priateľských rozhovor je v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv. Okrem predsedu združenia sa na nej zúčastní aj člen ZOMOS-u a zároveň analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál.

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom. Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku. Ľudia v nich môžu ochutnať niektoré zo špecialít a zároveň podporiť aktivity neziskových organizácií.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…