Dobré noviny
V Bruseli si pochutia na slovenských špecialitách. Čo budú podávať?
TASR
TASR

V Bruseli si pochutia na slovenských špecialitách. Čo budú podávať?

O najlepšom predsedníckom menu rozhodovali dve komisie – technická a degustačná. Kritériom pri príprave jedál bolo použitie slovenských surovín a pôvod v slovenských tradíciách.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Heim
 

Bratislava 2. júla (TASR) – Enciánová mozaika na rukolovej podstielke, ktorú dopĺňajú farebné cherry rajčiny, mrkvová polievka s bazalkovým olejom, zubáč so štuchanými zemiakmi, zeleninou a citrónovou omáčkou.

V ponuke budú i kuracie prsia plnené špenátom s údeným korbáčikom, zemiakmi a opečenou cibuľou a strúhaný tvarohový koláč s broskyňou, jahodou a šľahačkou. To je kompletné menu, ktoré bude Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ počas Týždňa slovenskej kuchyne v novembri 2016 podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli. Uvádza sa na webovej stránke predsedníctva SR v Rade EÚ.

Pripravia ho študenti bratislavskej Hotelovej akadémie Filip Hýl a Samuel Veselský s majstrom Kamilom Foltýnom. Hodnotiaca komisia ich menu v marci tohto roka vybrala za víťazné. Podujatie organizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Sekretariátom slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Konkurovali im ešte dve ďalšie bratislavské hotelové školy.

"Kritériom pri príprave jedál bolo použitie slovenských surovín a pôvod v slovenských tradíciách," prezradil Samuel Veselský z víťazného tímu. Vybrať a precízne pripraviť menu nebola podľa jeho slov jednoduchá úloha, menu trénovali asi dva mesiace, pričom pred súťažou mali v škole aj dve generálky. Uvádza sa na stránke.

O najlepšom predsedníckom menu rozhodovali dve komisie – technická a degustačná. V technickej boli zástupcovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a zástupca šéfkuchára v Hoteli Grand River Park Bratislava. V tej degustačnej boli zástupcovia organizátorov, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja a generálny riaditeľ Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…