Dobré noviny
Horúčavy prinášajú skryté nebezpečenstvo. Odborníčka prináša päť tipov, ako sa mu ľahko vyhnúť
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Horúčavy prinášajú skryté nebezpečenstvo. Odborníčka prináša päť tipov, ako sa mu ľahko vyhnúť

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. — Foto: Pexels.com

Vysoké letné teploty majú dopad aj na našu stravu, prípravu jedál a skladovanie potravín.

4. Oddeľujte surové potraviny a uvarené jedlo

Katarína Kromerová upozorňuje, že surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

Oddeľujte náradie a pomôcky, ako napríklad nože a dosky na krájanie.
Oddeľujte náradie a pomôcky, ako napríklad nože a dosky na krájanie. Foto: Pexels.com
  • Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
  • Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako sú napríklad nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami.
  • Uskladňujte jedlo v nádobách - obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.

3. Buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov

Správna tepelná úprava zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy, uvádza úrad. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

Potraviny dôkladne tepelne upravte.
Potraviny dôkladne tepelne upravte. Foto: Pexels.com
  • Potraviny dôkladne tepelne upravte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C. U mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 4

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…