Dobré noviny
Andrea Verešová vám upečie vianočku ako obláčik. Urobte ju takto a mäkkučkej pochúťke nik neodolá
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Andrea Verešová vám upečie vianočku ako obláčik. Urobte ju takto a mäkkučkej pochúťke nik neodolá

Kráľovskú vianočku už nebudete robiť inak.
Kráľovskú vianočku už nebudete robiť inak. — Foto: Wikipedia/Jakub Holzer (WMCZ), Instagram/andreaveresovaofficial

Vôňa tejto úžasnej vianočky sa z kuchyne nevytratí.

Kráľovská vianočka Andrey Verešovej:

Ingrediencie:

350 g hladkej múky

150 ml mlieka

70 g rozpusteného vlažného masla

70 g cukru

30 g hrozienok

30 g lúpaných mandlí

20 g čerstvého droždia

2 vajcia

1 lyžica vanilkového extraktu (alebo cukru)

1 lyžička citrónovej kôry

muškátový orech

vajce na potretie

soľ

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/andreaveresovaofficial/videos/449400895955558/

Postup:

1. Zmiešame spolu múku, cukor a štipku soli (môžeme použiť robot) a následne v strede zmesi vytvoríme jamku. Pridáme asi polovicu mlieka a rozdrobíme droždie. Aby sme vytvorili riedke cestíčko, rozmiešame a zapracujeme časť múky. Napokon zakryjeme a necháme kvások vzísť približne na 15-20 minút. Kvások zväčší objem a bude mať v sebe veľa bubliniek.

2. Zvyšné mlieko pridáme ku kvásku a múke, taktiež pridáme vajcia, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Zmes následne miesime asi po dobu siedmich minút, pridáme hrozienka a ešte chvíľu pomiesime. Cesto by malo byť pekne hladké a malo by sa odlepovať od steny misy. V nej ho necháme na 60 minút kysnúť.

3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, zvážime na váhe a rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov. Každý diel dlaňou stočíme do guľôčky a necháme na chvíľu odpočinúť. Následne ho dlaňami rozvaľkáme na prameň dlhý asi 30 centimetrov. Všetky pramene si rozložíme na pracovnú dosku a postupne ich spletieme.

4. Keď máme pletenie za sebou, oba konce stlačíme a preložíme pod vianočku. Vystelieme si plech papierom na pečenie a vianočku naň vložíme. Zakryjeme a necháme ju kysnúť aspoň na 60 minút, kým viditeľne nezväčší svoj objem. Predhrejeme si rúru na 180°C, vianočku po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…