Andrea Verešová vám upečie vianočku ako obláčik. Urobte ju takto a mäkkučkej pochúťke nik neodolá
Vôňa tejto úžasnej vianočky sa z kuchyne nevytratí.
Kráľovská vianočka Andrey Verešovej:
Ingrediencie:
350 g hladkej múky
150 ml mlieka
70 g rozpusteného vlažného masla
70 g cukru
30 g hrozienok
30 g lúpaných mandlí
20 g čerstvého droždia
2 vajcia
1 lyžica vanilkového extraktu (alebo cukru)
1 lyžička citrónovej kôry
muškátový orech
vajce na potretie
soľ
Postup:
1. Zmiešame spolu múku, cukor a štipku soli (môžeme použiť robot) a následne v strede zmesi vytvoríme jamku. Pridáme asi polovicu mlieka a rozdrobíme droždie. Aby sme vytvorili riedke cestíčko, rozmiešame a zapracujeme časť múky. Napokon zakryjeme a necháme kvások vzísť približne na 15-20 minút. Kvások zväčší objem a bude mať v sebe veľa bubliniek.
2. Zvyšné mlieko pridáme ku kvásku a múke, taktiež pridáme vajcia, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Zmes následne miesime asi po dobu siedmich minút, pridáme hrozienka a ešte chvíľu pomiesime. Cesto by malo byť pekne hladké a malo by sa odlepovať od steny misy. V nej ho necháme na 60 minút kysnúť.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, zvážime na váhe a rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov. Každý diel dlaňou stočíme do guľôčky a necháme na chvíľu odpočinúť. Následne ho dlaňami rozvaľkáme na prameň dlhý asi 30 centimetrov. Všetky pramene si rozložíme na pracovnú dosku a postupne ich spletieme.
4. Keď máme pletenie za sebou, oba konce stlačíme a preložíme pod vianočku. Vystelieme si plech papierom na pečenie a vianočku naň vložíme. Zakryjeme a necháme ju kysnúť aspoň na 60 minút, kým viditeľne nezväčší svoj objem. Predhrejeme si rúru na 180°C, vianočku po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami.