Toto je desať potravín, ktoré vyhadzujeme príliš skoro. Na dvojke si pochutnáte aj po niekoľkých rokoch
Pozrite sa, ako neplytvať.
7. Soľ
Soľ je v podstate kameň a rovnako ako plesne a baktérie nenapadnú žulu, aj soľ zostane roky v poriadku. Nemusíte ňou teda plytvať.
6. Kečup, horčica a Worcesterská omáčka
Ďalšími výrobkami, ktoré môžete mať na poličke uložené dlhé mesiace, sú kečup, horčica či Worcesterská omáčka. Neotvorená nádoba s kečupom vám na poličke vydrží až šesť mesiacov po dátume spotreby, v prípade horčice je to až rok. Worcesterská omáčka by mala na poličke neotvorená vydržať až 10 rokov a dva až tri roky otvorená, ak sa skladuje na chladnom a tmavom mieste.
5. Vajíčka
Aj keď má väčšina z nás pred vajíčkami rešpekt, netreba nimi zbytočne plytvať. Ak ich skladujete v chlade, tepelne neupravené vajcia zostanú čerstvé ešte tri týždne po dátume spotreby. Vyhodiť netreba ani uvarené vajíčko, v chladničke totiž vydrží až týždeň.
4. Citrusové plody
Vedeli ste, že hrubá šupka chráni grapefruity, pomaranče a iné citrusové plody pred skazením dva až šesť týždňov? Ani pleseň neznamená, že musíte citrus okamžite vyhodiť do koša. Stačí citrus ošúpať, skontrolovať vnútornú dužinu a ak do nej pleseň neprenikla, stále je jedlá.
Článok pokračuje na ďalšej strane: