Michelinské francúzske zemiaky všetkých zasýtia. Recept podľa Romana Paulusa musíte vyskúšať
Recept bude vyhovovať každému, kto vyhľadáva sýte jedlá.
Ak by ste si vo Francúzsku vypýtali „francúzske zemiaky“ tak, ako ich poznáme my, pravdepodobne by na vás pozerali veľmi zvláštne. Najviac sa na ne podobajú francúzske zapekané zemiaky s názvom „tartiflette“, no klobásku alebo vajíčko by ste v nich hľadali márne. Aj keď francúzske zemiaky vo Francúzsku nepoznajú, v slovenských a českých domácnostiach sú stálicou. O svoj recept na tento rýchly pokrm sa podelil aj michelinský šéfkuchár Roman Paulus, ktorý dodal zemiakom ten správny francúzsky šmrnc.
Nebáť sa kombinovať
Naša verzia s údeninami, vajíčkom a smotanou dostala údajne pomenovanie po francúzskom kráľovi Ľudovítovi XIV. Ten bol vraj prvým Európanom, ktorý zemiaky po privezení z Ameriky ochutnal. Novým kombináciám surovín a chutí sa však ani dnes podľa slov Romana Paulusa netreba vyhýbať.
„Keď prídeme do nejakej francúzskej kuchyne, tak ovocie a mäso je bežná kombinácia. Keď budete robiť diviačie na slivkách, nikoho to nepohorší,“ povzbudzuje v rozhovore pre PrahaIN. Aj pri príprave jeho verzie francúzskych zemiakov prichádza s postupom, ktorý vás prekvapí.
Podľa Paulusa sú francúzske zemiaky skvelým tipom na večeru či na sobotný obed a recept bude vyhovovať každému, kto vyhľadáva sýte jedlá. „Hoci vo svojom názve majú Francúzsko, v českej kuchyni sú ako doma. Určite vyskúšajte, sú skvelé,“ sľubuje šéfkuchár.
Francúzske zemiaky Romana Paulusa
Recept nájdete na ďalšej strane: