Farebné divadlo na tanieri. Tradičná plnená paprika Jána Ďurovčíka poteší oči aj chuťové poháriky
Recept bude vyhovovať aj ľuďom s delenou stravou.
Má rôzne podoby, hlboké korene v rozličných kultúrach a ťažko povedať, odkiaľ presne pochádza. Plnenú papriku všetci veľmi dobre poznáme - minimálne zo školskej jedálne alebo z kuchyne starej mamy. Zelenina naplnená rôznymi prísadami sa začala podávať už v starovekom Grécku a v Ríme, kedy sa stala súčasťou jedálnička viacerých komunít. A rád si ju pripraví aj Ján Ďurovčík.
Poteší na viacerých frontoch
Spomínané komunity v staroveku si svoje recepty nosili všade so sebou a pri migrovaní sa tak rozšírili do viacerých kútov sveta. Je možné, že s prvými plnenými paprikami prišli ľudia z oblasti Balkánu. Tam sa táto zelenina pestovala a bola súčasťou mnohých chodov.
Dnes sa už tradične zvykne plniť mäsom s ryžou a nechýba ani typická paradajková omáčka. O svoju obľúbený variant tohto jedla sa s fanúšikmi podelil aj Ján Ďurovčík. Známy choreograf vraj patrí medzi fanúšikov delenej stravy a jeho recept tieto zásady rešpektuje. Okrem chuťových pohárikov však poteší aj zrak. Pripravte si toto tradičné jedlo tak, ako to robí Ďurovčík.
Plnená paprika podľa Jána Ďurovčíka:
Recept nájdete na ďalšej strane: