Pochúťku našich starých mám milujú ľudia z celého sveta. Zabodovala v obrovskej konkurencii
Slovenská príloha očarila ľudí z celého sveta.
Naši predkovia ani netušili, že pokrmy, ktoré boli kedysi akýmsi jedlom pre chudobných, raz budú obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál si tentokrát posvietil na najlepšie prílohy sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, ľudí za našimi hranicami zaujala aj pochúťka našich babičiek. V prestížnom rebríčku tróni na 2. mieste.
Za zoznamom už tradične stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
5. Hummus Beiruti
Piate miesto v rebríčku si uchmatol Hummus Beiruti, teda akási libanonská verzia hummusu, slávneho cícerového dipu. Ako uváda Taste Atlas, zvyčajne sa vyrába z kombinácie cíceru, olivového oleja, cesnaku, jogurtu, tahini, studenej vody, rasce, citrónovej šťavy, čili papričiek, nasekanej petržlenovej vňate a papriky, no pridáva sa doň aj množstvo cesnaku a korenia.
4. Llapingacho
„Llapingachos sú typické ekvádorské zemiakové karbonátky, ktoré sa často podávajú s pikantnou arašidovou omáčkou na boku. Pozostávajú zo syra a buď manioku alebo zemiakovej kaše," vysvetľuje gastroportál. Pochúťka, ktorá sa následne pripravuje na panvici, obsadila v rebríčku najlepších príloh sveta štvrtú priečku.
3. Tutu de feijão
Tretie miesto patrí brazílskej prílohe tutu de feijão. „Jedlo je vyrobené z kombinácie pyré (tradične čiernej fazule) a múky z manioku, ktorá sa používa ako zahusťovadlo. Medzi ďalšie prísady patrí cibuľa, cesnak, olivový olej, petržlen a bobkový list," dodáva Taste Atlas.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: