Jej rodina žije na mieste, kde ľudia zabúdajú zomierať: Týchto 12 potravín jedia každý deň
Denná konzumácia medu je len jedným z tajomstiev dlhovekosti.
Ľudia na tomto ostrove majú podľa výskumov 10-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa dožijú 100 rokov ako Američania. „Na tomto gréckom ostrove zabúdajú ľudia zomrieť,“ povedal jeden 100-ročný starček z ostrova Ikaria v Egejskom mori, ktorý patrí medzi jednu z piatich modrých zón dlhovekosti.
Na tomto ostrove má hlboké korene aj Diane Kochilasová, ktorá sa takmer dve desaťročia delí o lahodné recepty z gréckej kuchyne. Ako prezradila pre CNBC, jej rodina z ostrova dlhovekosti Ikaria vždy jedávala týchto 12 potravín. Inšpirujte sa, všetky suroviny jednoducho nájdete aj u nás na Slovensku.
12. Feta a podobné syry
„Takmer všetky syry, ktoré Ikarčania vyrábajú a jedia, sa vyrábajú z kozieho alebo ovčieho mlieka. Napríklad taká feta. Veľká časť syrov je prirodzene fermentovaná,“ vysvetlila Kochilasová s dodatkom, že aj ľudia, ktorí netolerujú laktózu, si často môžu bez problémov vychutnať syry z kozieho mlieka.
11. Jogurty
„Jogurt je fermentovanou potravinou, ktorá je súčasťou kulinárskej tapisérie východného Stredomoria už tisíce rokov. Tradičný jogurt na Ikarii sa vyrába z kozieho mlieka a má lahodnú kyslú chuť a krémovú textúru,“ uviedla Kochilasová.
Ak vám kozie mlieko nevyhovuje, skúsiť môžete grécky jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká a je dostupný v obchodoch po celom svete.
10. Sušené ovocie
„Figy a hrozienka sú dva druhy sušeného ovocia, ktoré mám vždy po ruke a používam ich do najrôznejších slaných jedál, najmä do šalátov a ryžových jedál,“ uviedla expertka na grécku kuchyňu.
9. Med
Článok pokračuje na ďalšej strane: