Dobré noviny
Jej rodina žije na mieste, kde ľudia zabúdajú zomierať: Týchto 12 potravín jedia každý deň
Simona Gálová
Simona Gálová

Jej rodina žije na mieste, kde ľudia zabúdajú zomierať: Týchto 12 potravín jedia každý deň

Expertka na grécku kuchyňu Diane Kochilasová / Obyvatelia ostrova Ikaria
Expertka na grécku kuchyňu Diane Kochilasová / Obyvatelia ostrova Ikaria — Foto: Facebook/Diane Kochilas; Dan Buettner

Denná konzumácia medu je len jedným z tajomstiev dlhovekosti.

5. Orechy

Orechy rastú po celom Grécku a podľa Kochilasovej sú na Ikarii najobľúbenejšie mandle, pistácie, sezamové semienka a vlašské orechy. Tie podľa nej nesmú chýbať v žiadnej kuchyni.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=672401761655503&set=a.446337770928571

4. Bylinky

„Na Ikarii rastie nespočetné množstvo byliniek a väčšina z nás si môže doma vypestovať niekoľko kvetináčov s čerstvými bylinkami, aj keď len na parapete,“ poradila Kochilasová. V jedálničku miestnych ľudí, ktorí sa dožívajú vysokého veku, nechýbajú bobkové listy, oregano, čili, tymian a mäta.

3. Celozrnné potraviny

„Celozrnné výrobky sú neoddeliteľnou súčasťou stravy na ostrove,“ uviedla expertka. Vraví, že by sme mali mať vždy po ruke bulgur, pšeničné bobule farro a celozrnné cestoviny s vysokým obsahom bielkovín na báze fazule, ako sú cícerové alebo šošovicové cestoviny.

2. Cesnak

„Bez cesnaku by som si nevedel predstaviť svoj život ani kuchyňu,“ povedala Kochilasová. Na gréckom ostrove Ikaria ľudia veria, že v každom strúčiku cesnaku sa skrýva liek na zdravie, vitalitu a dlhovekosť.

„Moja dcéra si preventívne pripravuje nálev zo surového cesnaku, horského alebo šalviového čaju, zázvoru a medu. Zmes konzumuje, keď cíti, že na ňu niečo lezie,“ prezradila Kochilasová.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=157376913384966&set=pcb.157376950051629

1. Strukoviny

Špajzu, v ktorej by neboli strukoviny, by ste na ostrove Ikaria hľadali márne. Mäso jedia miestni len striedmo, doprajú si radšej správnu rybu, no práve strukoviny sú základným kameňom všetkých stravovacích zvykov v modrých zónach po celom svete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Diane Kochilas (@dianekochilas)

„Populácie s dlhou životnosťou v týchto modrých zónach jedia v priemere najmenej štyrikrát toľko fazule ako my ostatní. Jedna štúdia, financovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou, zistila, že konzumácia 20 gramov fazule denne znižuje riziko úmrtia človeka v ktoromkoľvek danom roku približne o osem percent,“ vysvetlil novinár Dan Buettner, ktorý preskúmal všetky zóny dlhovekosti na svete. Kochilasová mu dáva za pravdu a odkazuje, že na Ikarii je najpopulárnejšia fazuľa, cícer, bôb, šošovica a hrach. Denne si doprajú aspoň polovicu šálky varenej strukoviny.

Časť 3 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…