Dobré noviny
Úspech slovenskej kuchyne! Maškrty našich starých mám zabodovali v konkurencii desiatok pokrmov z Európy
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Úspech slovenskej kuchyne! Maškrty našich starých mám zabodovali v konkurencii desiatok pokrmov z Európy

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR / Google Maps

V prestížnom rebríčku sa objavili až dve slovenské klasiky.

Sladké, slané, s náplňou, ale aj bez. Reč je o pečive, ktoré je obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujali aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku „Najlepšieho stredoeurópskeho pečiva“ sa objavili hneď dve.

Za rebríčkom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Pozrite si, ktoré pečivo získalo najvyššie hodnotenie:

1. Poľské šišky (Pączki)

Prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadili Pączki, teda tradičné poľské šišky vyrobené z kysnutého cesta bohatého na vajcia, cukor, mlieko, tuky, ale aj lekvárovú plnku. „Do cesta na pączki sa často pridáva liehovina, napríklad rum, aby sa zabránilo absorpcii oleja počas vyprážania. Sú tmavšie a väčšie ako ich rakúsky bratranec krapfen a často majú skôr guľovitý tvar ako okrúhly," dodáva portál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michelle (@thebrowneyedbaker)

2. Franzbrötchen

Striebornú priečku si podľa recenzií uchmatlo sladké nemecké pečivo Franzbrötchen. „Pôvodný recept na tieto malé pečivo obsahuje múku, maslo, mlieko, droždie a cukor s náplňou z cukru a škorice. Môžu sa však pridať aj hrozienka, čokoláda alebo tekvicové semienka," vysvetľuje Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa elbgold (@elbgoldkaffee)

3. Apfelstrudel

Apfelstrudel (jablkový závin), jedna z najobľúbenejších rakúskych pochúťok, obsadil v rebríčku 3. priečku. Ako informuje Taste Atlas, pozostáva z tenkých vrstiev cesta naplnených chutnou jablkovou náplňou a jeho príbeh sa začína vynálezom baklavy, teda pečiva obľúbeného na Balkáne a na Strednom východe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Victoria | Mission Food Adventure (@missionfoodadventure)

V rebríčku ďalej nasleduje chorvátska pochúťka Burek sa Sirom či holandský Bolus Zeeuwse, teda pečivo, ktoré je podobné známej škoricovej rolke. V prvej desiatke tiež nechýbajú obľúbené pochúťky našich susedov. Siedma priečka totiž patrí maďarskému langošu a tá osma českým vdolkám.

Slovenská klasika

Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…