Včelár a kňaz Radomír Vařák: Ak chcete naozaj kvalitný med, existuje jedno zásadné odporúčanie
Pri práci so včelami sa vyhýbajte voňavke.
Spomenuli ste, že včelárčite aj kvôli svojej rodine, aby ste konzumovali kvalitný a pravý med. Je to podľa Vás naozaj taký veľký problém?
Med sa vo veľkom stáva predmetom rôznych špekulantov. Falšujú ho a na trh často prichádzajú lacné produkty, ktoré sú ponúkané ako medy, ale v podstate sú to skôr sirupy alebo pančované, riedené medy, ktoré s tým pravým nemajú veľa spoločného. My, včelári sa tomu snažíme brániť, pretože nás to veľmi bolí, keď vidíme na pulte pohár kilového medu za 4 - 5 eur a vieme, že to v skutočnosti nemôže byť med. Len to ťažko dokázať, lebo sú k tomu potrebné veľmi drahé testy, ktoré si nemôžeme dovoliť a tí, čo tieto produkty vyrábajú, to veľmi dobre vedia. Preto sme aj zástancami toho, aby bolo v Európskej únii povinné, uvádzať na mede od koho a odkiaľ konkrétne pochádza.
Akú radu nám dáte, aby sme sa vyhli nakupovaniu falšovaných výrobkov?
Existuje jedno zásadné odporúčanie. Ak chcete skutočne pravý med od včiel, bez rôznych prímesí, pančovania, riedenia..., tak je potrebné nájsť si svojho včelára. Najväčšia istota je, kupovať si med priamo od neho.
Môžeme sa spoľahnúť aj na tú najjednoduchšiu kontrolu, že med, ktorý cukornatie, je pravý?
Áno, ak chcete mať istotu, či konzumujete pravý med, tak skúškou je, že kryštalizuje. Keď ho máte doma v pohári rok a stále zostáva krásny číry, tak nie je pravý. Jedinou výnimkou je agátový med, ktorý dokáže vydržať neskryštalizovaný dosť dlho. Naopak, napríklad jarný kvetový alebo repkový med kryštalizuje pomerne rýchlo.
Je pravda, že okrem rastlinných medov existuje aj med živočíšneho pôvodu? A produkuje sa aj u nás?
Je to pravda. Ide o takzvaný medovicový, alebo nazývaný aj lesný med. Ten pochádza z ihličnatých stromov, na ktorých sa za určitých poveternostných podmienok liahnu vošky, ktoré cicajú zo stromov šťavu, pričom vylučujú nepotrebné cukry. A práve tieto cukry včely rady zbierajú a z nich vyrábajú medovicový, teda živočíšny med.
Keď sme pripravovali tento rozhovor, napísali ste mi, že čím viac sa o včelách učíte, tým viac nových otázok sa Vám vynára...
Áno, je to tak. O včelách dnes síce už veľa vieme, ale v mnohých oblastiach stále zostávajú veľkou neznámou, mnohé je pred nami ešte skryté.
Čo je pre Vás najväčšia včelia záhada?
Článok pokračuje na ďalšej strane: