Za maslo dajú Slováci aj cez štyri eurá. Urobte si ho doma podľa receptu michelinského šéfkuchára Martina
Stačiť vám bude jedna ingrediencia a pár minút času.
Pozeráte sa na cenu masla a pretierate si oči, či vidíte správne? Určite nie ste sami. Kým ešte pred pár mesiacmi ste mohli kúpiť maslo v akcii aj pod dve eurá, v súčasnosti sa na pultoch predáva za vyše troch eur a niektoré značky stoja dokonca 4,69 eura. Niet sa preto čomu čudovať, že mnohí ľudia si maslo radšej vyrobia doma. Skúste si ho pripraviť podľa receptu michelinského šéfkuchára Martina Štangla.
Prečo máme najdrahšie maslo?
Ako uviedol Index, Slováci kupujú široko-ďaleko najdrahšie maslo z krajín V4 a lacnejšie maslo ľudia kúpia aj v Nemecku. Cena slovenského masla je vo veľkej miere ovplyvňovaná cenou mlieka a najmä smotany na európskej burze. Zvýšenie cien mlieka je spôsobené jeho nedostatok a zvýšeným záujmom európskych krajín o jeho nákup. Na nedostatok mlieka v Európskej únií má podľa expertov vplyv mimoriadne horúce leto.
„Keď je teplé leto, tak dojnice doja trochu menej, pretože zažívajú tepelný stres, a aj tá výživa je suchá a nemá tú kvalitu,“ vysvetľoval pre iMeteo.sk predseda Českomoravského zväzu mliekarenského Jiří Kopáček, ktorý uviedol, že mlieko vydojené počas horúčav má nižšiu tučnosť, takže je ho potrebné na výrobu masla viac.
V Európe okrem iného vyčíňali povodne aj katarálna horúčka oviec, ktorá postihla aj dobytok a to všetko viedlo k tomu, že mlieka bolo menej. Dopyt bol však stále vysoký, čo vytvára ideálne podmienky pre zdražovanie.
Dobrou správou je, že s ochladením by mal vrásť apetít kráv a aj tučnosť mlieka. Slovenskí potravinári ale upozornili, že maslo si svoju vysokú cenu udrží aj po znížení DPH na päť percent a dôvodom je najmä konsolidačný balík. „Ten pozitívny efekt zníženia DPH sa rozplynie práve kvôli konsolidačnému balíku a kvôli zvýšeniu DPH iných tovarov a služieb,“ vysvetlila pre TA3 hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Maslo podľa šéfkuchára
Na sociálnych sieťach pribúda čoraz viac fotografií šokovaných Slovákov, ktorí zdieľajú fotografie z obchodov, kde ich prekvapili ceny masla. Iní sa zase delia o recepty na domáce maslo a jeden z nich kedysi ponúkol aj český michelinský šéfkuchár Martin Štangla. Stačiť vám bude jedna ingrediencia a pár minút času.